Ja fa més de un mes de les eleccions a Lehendakari i finalment s’ha acabat amb anys d’especulacions sobre si, en el cas que fos possible, els dos principals partits espanyols pactarien al País Basc per a fer fora als nacionalistes. Dons bé, el pacte de govern entre PSOE-PP ja és una realitat.
És inevitable fer una paral·lelisme amb Catalunya i recordar les eleccions del 2003 i, sobretot, les del 2006. Veure com l’avarícia i la set de poder passen per sobre la coherència i la voluntat d’un poble. El PSC no va dubtar en ajuntar-se amb ERC i ICV per a formar govern i així fer fora la força més votada i la legitima guanyadora de les eleccions: CiU. Però, en el cas català, l’aritmètica suma i, ens agradi o no, el tripartit o pacte d’entesa – com cullons l’hi vulguin dir - tenen més de la meitat dels diputats del parlament de Catalunya i més de la meitat dels vots. A Euskadi, aquesta aritmètica, és completament diferent.
Recordo converses amb amics en les quals ens cagàvem amb la mare que va parir als d’ERC per haver donat la presidència als socialistes i dèiem que a Euskadi això no passaria. Al·legàvem que els catalans som uns cagats i que a els bascos això no se’ls hi faria perquè la societat no ho toleraria. Dons bé senyors, ha passat. I no és que hagi passat d'una forma neta sinó que ha passat mitjançant una seria de trampes antidemocràtiques mai vistes en una democràcia moderna.
El PNV ha estat la Força més votada i amb més diputats a la cambra de Vitòria. El PSOE-PP no arriben en nombre de diputats a la majoria absoluta i, si ens basem amb el nombre de vots, encara es queden més lluny l’equador. Recordem que si contessin els cent mil vots nuls corresponents a l’esquerra aberzale, quedaria dibuixat un mapa polític ben diferent en el qual PSOE i PP hi perdrien molt de poder. Per tant, el PSOE-PP, a diferencia del pacte d’entesa a Catalunya, no compten ni amb la meitat del suport de la població. Aquest fet agreuja encara més la situació: estan totalment deslegitimats per a formar govern. L’única legitimació possible que tindrien en una democràcia normal és estar a la presó. Tot i així, amb aquestes trampes antidemocràtiques que han fet per a arribar a formar govern, i a sobre no essent la força més votada, han tingut la barra de pactar i fer fora al guanyador.
Dons bé senyors, s’han mofat i han insultat la paraula democràcia i no ha passat res. On està aquella força basca que tothom tan deia i la qual tothom tan temia? Han fet fora del govern als legítims guanyadors nacionalistes. Els parits del nou govern no son la majoria dels bascos, tothom ho sap i tothom calla. I a sobre, ho han fet d’una manera il·legal i mesquina. On estan els atemptats i les manifestacions que tothom augurava??? Tret d’alguna innocent amenaça d’ETA al dia de Aberri Eguna i la retirada del suport del PNV a Madrid, ningú ha dit res i ningú ha fet res.
No nego que en el seu moment Euskadi tingues una força social que la feia temuda i respectada per a tothom però, això ja fa temps que s’ha acabat. Ells ho sabien però continuaven venent aquest principi maquiavèl·lic el qual els hi havia funcionat durant trenat anys: “només respectes el que tems”. Dons bé, Euskadi ha deixat de ser respectada. S’han malacostumat durant anys a estar-se quiets de braços plegats i veure com ETA els feia la feina bruta i ells escombrar cap a casa una part del que ETA reivindicava – i de rebot els catalans també n’em sortit beneficiats -. I ara, la societat està adormida i ja no té la força que tenia anys enrere i, amb ETA sota mínims, Madrid té via lliure per a fer el que vulgui al País Basc.
Vull acabar aquest escrit felicitant al PSOE-PP. Ni Goebbels ho hauria fet tant bé. Han sabut mentir i manipular fins al punt que han domesticat el que tothom tenia com la societat més “salvatge” d’Europa. Tot i no estar legitimats per governar, ho han fet i ho faran davant la passivitat de la societat Basca. Moltes felicitats. De ven segur que els historiadors del futur analitzaran profundament aquesta efímera.
I perquè no ens preocupem de res ja han trobat la forma de mantenir-nos ocupats: Mestalla . Quina estranya coincidència no trobeu?
Estranya democràcia la d'Espanya. Si. Estranya perquè no tothom es pot presentar a les eleccions. Estranya perquè els jutges van de la maneta de les dues forces polítiques estatals. Estranya perquè a Euskadi pacten PSOE i PP, i a la resta de nacions, comunitats, diputacions i ajuntaments que formen l'estat no ho farien mai. (Bé, si. A l'Ajuntament de Barcelona aquest setmana van votar plegats en contra del pacte de govern amb IC-EV i l'oposicó per incloure al Ministeri de Defensa al conglomerat d'institucions que decidiran sobre el castell de Montjuïc. Però aquest és un altre tema). Estranya perquè, tot i que a tots el països hi han rivalitats entre regions, pobles o ciutats, molta gent odia Catalunya però no ens volen fora...Estranya perquè els bancs i caixes fan allò que volen sense que ningú es queixi, i a més, el govern els deixa diners sense cap tipus d'interès. Estranya si. Però què ens estranya en un estat que per què no hi hagi diferències s'inventen l'estat de les autonomies per tenir content a tothom? Estranya transició. Estranya constitució.
ResponderEliminarI estrany és que els bascos no s'hagin mobilitzat. La societat basca està adormida? No ho crec. Senzillament estan farts de violència i extorsions. Estan fent una bacaina... I de moment ningú diu res, tret de l'escrit d'ETA com bé dius Dorian i alguns dards que envia el PNV. Però temps al temps. Crec que s'aixecaran, però falten més motius, més fets. I us preguntareu: no és prou motiu desallotjar del poder el partit més votat, i no deixar presentar una força que hagués canviat el mapa polític actuall? I tant! Però crec que aniran pas a pas. Amb cap. Quan comencin a adonar-se de tot el que perden arribarà el moment. Però això serà a poc a poc, a foc lent.
Aquí, al nostre país, molts es posen les mans al cap. Molts van creure (i jo el primer) l'Espanya federalista que volia promoure en ZP (gran pas per anar avançant cap a la independència, que il.lús!) . Molts van creure que l'Estatut aprobat al Parlament seria votat a Madrid. Molts van creure en un pacte CIU-ERC... Però aquí, crec, que molts dels que van creure ja no creuran mai més. És el primer pas, adonar-se'n. I així passarà a Euskadi. Temps al temps.
Tant de bo la gent se n’adoni però jo em baso amb fets: dos governs tripartits i vint-i-cinc diputats a Madrid. I a Euskadi crec que la imatge que teníem de la societat basca és que mai no toleraria la situació actual. Alguns sí que estan fent una becaina però insisteix-ho: Euskadi ha deixat de ser respectada.
ResponderEliminarEn l’article no he comentat que ja ha començat l’aniquilació de la nació basca. En menys d’un mes de govern ja han retirat les ajudes estatals a familiars de presos etarres i els nens a les escoles ja no estan obligats a aprendre el basc. Comença l’apartheid lingüístic. Dividir la societat des de les escoles bressol. En quina altre nació del món els seus ciutadans no estan obligats a aprendre la llengua del seu país?
I no ha passat res...
També són fets que el govern d'Euskadi s'estrenarà al càrrec amb una vaga general el proper 21 de maig, convocats pels sindicats majoritaris d'allà. I n'hi ha una d'altra convocada per sectors més minoritaris quatre dies abans, el 17. Aquest cap de setmana ha sigut detingut el nou número 1 d'ETA a Ceret, prop de Perpinyà, i avui s'ha sabut que estaven planejant atemptar contra el nou govern basc. No es mou res? I tant que es mouen...
ResponderEliminarS'ha de pensar que les prohibicions de partits a presentar-se a les eleccions basques ha fet molt de mal a ETA i el seu entorn, conjuntament amb la mal gestionada treva per part dels terrorristes, i les detencions que es produeixen en territori francès. Jo sóc contrari a la violència i crec que hi han vàries maneres d'aturar l'espanyolització d'Euskadi, o demanar la seva independència, sense recòrrer a la violència. Veurem com ho gestionen, perquè són ells, el poble basc, qui tenen l'oportunitat d'enfrontar-se al govern basc dictat des de Madrid. Només ells, però amb saviesa i seny.
I per acabar deixo anar una pregunta que ens hauria de fer pensar bastant: perquè els bascos que varen optar pel vot nul no van votar per la formació política Aralar, que va nèixer dins de Batasuna com una corrent crítica per rebutjar la violència i es mostra favorable a la independència? El mapa electoral basc seria molt diferent en aquests moments...
Tot això ja ho sabem. Que ETA planegi un atemptat no és res de nou. No s'ha de buscar la casualitat. Jo dic que la transició política al País Basc s’està fent amb una tranquil•litat sorprenent.
ResponderEliminarI referent a la teva pregunta... trobes la resposta en la mateixa pregunta. El perquè no els han votat és molt evident: aquesta part de la societat basca no rebutja la violència i prefereix estar "representada” en el volt nul que no pas sota les sigles de qualsevol altre partit polític.
Referent a la meva pregunta, és evident que un grup majoritari recolza la violència, cent-mil aproximàdament, però veient com lameitat dels propis empresonats d'ETA estan demanant la fi de la violència, podrien haver sigut més llestos i votar a Aralar, no?
ResponderEliminarDes d’un punt de vista pacífic, la teva postura és lògica i coherent però des de la òptica d’un abertzale, a ell, li és igual qui mani. Ja s pot governar el PP, el POSE, el PNV, Aralar... ells l’únic que volen és governar ells.
ResponderEliminar