jueves, 23 de abril de 2009
EL PP I LA DIADA DE SANT JORDI
lunes, 20 de abril de 2009
VÈNCRE O MORIR AL CENTRE.
Després de quatre anys amb una política d’oposició basada en l’atac constant contra Catalunya, Mariano Rajoy, va veure el març del 2008 que amb aquesta estratègia la seva base de votants havia tocat sostre. Amb quatre anys a l’oposició va poder pujar de votants i recuperar terreny perdut però també va veure que la seva victòria a Madrid passa primer per Catalunya.
De seguida es va posar en marxa i va començar a fer un viratge cap al centre i a vendre una imatge de partit moderat. Va començar fent una neteja de cara al partit traient pesos pesats que encara recordaven al senyor Aznar i posant cares joves, noves i femenines al capdavant. Com era d’esperar el seu viratge – o deriva segons qui ho expliqui – va despertar malestar en els sectors més radicals del Partit Popular però després de la seva victòria en el congrés de Valencia, quedava legitimat per seguir al cap davant del partit.
Mariano Rajoy, que en la intimitat parla gallec, mai de la vida havia pronunciat públicament una paraula amb aquesta llengua quan estava a la dreta del senyor Fraga. No cal dir que no és que mostrés masses simpaties – més aviat eren empaties - per a les altres llengües d’Espanya durant els anys en que va ocupar diferents càrrecs sota les ordres del senyor Aznar.
Ja fa cosa d’un mes en el programa de televisió espanyola “ Tengo una pregunta para usted” Don Mariano, es va acomiadar d’una catalana davant de tota Espanya amb un “bona nit”. Aquestes dues paraules tan simples marcaven un punt d’inflexió en la nova estratègia del líder popular: començava a ginyar l’ullet als catalans. Pocs podrien imaginar que un simple “bona nit”, un mes més tard, esdevindria en la seva assistència a la diada de Sant Jordi.
Sens cap mena de dubte: el Rajoy esta capficat a portar fins al límit el seu gir cap al centre. No semblen importar-li les crítiques dels barons més radicals el seu partit. Que lluny està d’aquella imatge de l’11 d’octubre de 2007 al costat de la bandera espanyola en la qual, Don Mariano, pretenia exercir les funcions de cap d’estat encoratjant als espanyols a celebrar amb orgull el dia de la Hispanitat. Una cosa està clara: o venç o mort. És molt aviat per a fer especulacions sobre el que pot passar en un futur però és inevitable que dins del meu cap ressonin les paraules que fa més d’un any ja sortien de la boca del cèlebre Losantos: Mariano!!! Al centro no se ganan las elecciones!!!! El temps li donarà la raó???
domingo, 19 de abril de 2009
DIADA DE SANT JORDI
I NO HA PASSAT RES
És inevitable fer una paral·lelisme amb Catalunya i recordar les eleccions del 2003 i, sobretot, les del 2006. Veure com l’avarícia i la set de poder passen per sobre la coherència i la voluntat d’un poble. El PSC no va dubtar en ajuntar-se amb ERC i ICV per a formar govern i així fer fora la força més votada i la legitima guanyadora de les eleccions: CiU. Però, en el cas català, l’aritmètica suma i, ens agradi o no, el tripartit o pacte d’entesa – com cullons l’hi vulguin dir - tenen més de la meitat dels diputats del parlament de Catalunya i més de la meitat dels vots. A Euskadi, aquesta aritmètica, és completament diferent.
Recordo converses amb amics en les quals ens cagàvem amb la mare que va parir als d’ERC per haver donat la presidència als socialistes i dèiem que a Euskadi això no passaria. Al·legàvem que els catalans som uns cagats i que a els bascos això no se’ls hi faria perquè la societat no ho toleraria. Dons bé senyors, ha passat. I no és que hagi passat d'una forma neta sinó que ha passat mitjançant una seria de trampes antidemocràtiques mai vistes en una democràcia moderna.
El PNV ha estat la Força més votada i amb més diputats a la cambra de Vitòria. El PSOE-PP no arriben en nombre de diputats a la majoria absoluta i, si ens basem amb el nombre de vots, encara es queden més lluny l’equador. Recordem que si contessin els cent mil vots nuls corresponents a l’esquerra aberzale, quedaria dibuixat un mapa polític ben diferent en el qual PSOE i PP hi perdrien molt de poder. Per tant, el PSOE-PP, a diferencia del pacte d’entesa a Catalunya, no compten ni amb la meitat del suport de la població. Aquest fet agreuja encara més la situació: estan totalment deslegitimats per a formar govern. L’única legitimació possible que tindrien en una democràcia normal és estar a la presó. Tot i així, amb aquestes trampes antidemocràtiques que han fet per a arribar a formar govern, i a sobre no essent la força més votada, han tingut la barra de pactar i fer fora al guanyador.
Dons bé senyors, s’han mofat i han insultat la paraula democràcia i no ha passat res. On està aquella força basca que tothom tan deia i la qual tothom tan temia? Han fet fora del govern als legítims guanyadors nacionalistes. Els parits del nou govern no son la majoria dels bascos, tothom ho sap i tothom calla. I a sobre, ho han fet d’una manera il·legal i mesquina. On estan els atemptats i les manifestacions que tothom augurava??? Tret d’alguna innocent amenaça d’ETA al dia de Aberri Eguna i la retirada del suport del PNV a Madrid, ningú ha dit res i ningú ha fet res.
No nego que en el seu moment Euskadi tingues una força social que la feia temuda i respectada per a tothom però, això ja fa temps que s’ha acabat. Ells ho sabien però continuaven venent aquest principi maquiavèl·lic el qual els hi havia funcionat durant trenat anys: “només respectes el que tems”. Dons bé, Euskadi ha deixat de ser respectada. S’han malacostumat durant anys a estar-se quiets de braços plegats i veure com ETA els feia la feina bruta i ells escombrar cap a casa una part del que ETA reivindicava – i de rebot els catalans també n’em sortit beneficiats -. I ara, la societat està adormida i ja no té la força que tenia anys enrere i, amb ETA sota mínims, Madrid té via lliure per a fer el que vulgui al País Basc.
Vull acabar aquest escrit felicitant al PSOE-PP. Ni Goebbels ho hauria fet tant bé. Han sabut mentir i manipular fins al punt que han domesticat el que tothom tenia com la societat més “salvatge” d’Europa. Tot i no estar legitimats per governar, ho han fet i ho faran davant la passivitat de la societat Basca. Moltes felicitats. De ven segur que els historiadors del futur analitzaran profundament aquesta efímera.
I perquè no ens preocupem de res ja han trobat la forma de mantenir-nos ocupats: Mestalla . Quina estranya coincidència no trobeu?
viernes, 17 de abril de 2009
Josep Lluís, aquí y en la China Popular...o convergent
Aquesta intel·ligència l'ha portat a arribar al capdavant del partit però també li està servint per sobreviure. Davant les eleccions primàries del partit, i veient que en sortiria derrotat Carod no es presenta i per tant no pot sortir derrotat, que al cap i a la fi és una victòria. Resultat: Puigcercós reflexa la realitat d'un partit que sembla del tot dividit.
Ahir surt a la llum un nou capítol on en Josep Lluís (aquí y en la China Popular) demostra el seu dirigisme polític i la seva capacitat per convertir-se en una veleta que s'adapta perfectament als vents que bufen. Carod anuncia als mitjans que renuncia a ser el cap de llista a les properes eleccions autonòmiques catalanes i per tant, es cura en salut. I ho fa en una nit on el protagonista havia de ser Puigcercós ja que era qui feia la conferència, però en Josep Lluís és llest fins i tot per això.
D'aquesta manera Carod aparenta que vol deixar via lliure a Puigcercós, i de passada, davant el panorama polític català, amb un tripartit més que desgastat, deixa de guanyar-se rivalitats. Després de Perpinyà, Jerusalem i el desgast del dia a dia del poder no es vol cremar més, no pot, "Que sigui un altre el que es cremi".
Carod sap que bufen temps de canvi, que el català està molt però que molt emprenyat i ERC pot ser clau per al canvi de govern. Ja fa temps que CiU li pica l'ullet als republicans i Carod no vol fer un lleig a ningú i creu que en un futur pot tenir una petita habitació a la Casa Gran. Ha provat el poder, i la veritat és que s'hi està molt bé. Així que, per què no quatre anys més?
martes, 14 de abril de 2009
78 anys sense República
Més enllà del que es pugui pensar i sobretot dir en alguns mitjans, l’alzamiento no va ser obra de Francisco Franco, sinó que aquest si va afegir després, quan les coses ja pintaven millor per els insurgents; el gallec, molt llest, es quedaria 40 anys manant i assegut a la poltrona. Amb tot lligat i molt ben lligat. I és que el Caudillo va saber crear una Espanya al seu voltant que encara l’enyora, una Espanya sense comunistes, sense catalans ni judeo-masonicos. Una Espanya sense debats per el finançament, sense debats per l’educació, sense debats lingüístics. En definitiva, una Espanya sense debats.
La República va marxar el mes d’Abril del 1939 i amb ella milers d’espanyols tant dignes com els de l’altre bàndol. D’aquests nombrosos artistes, intel•lectuals, filòsofs i pensadors que al cap i a la fi eren els articuladors, juntament amb la classe obrera, d'una Espanya que caminava cap a la modernitat a marxes forçades. A hores d’ara, Abril del 2009, d’aquella república no en queda res. Només llibres, banderes i records de lagent, cada vegada menys records. Ens hem quedat amb una monarquia que ni molts se la creuen però millor mirar cap a una altra banda i callar.
Avui pocs celebraran el que gran part dels espanyols van celebrar fa 78 anys. Avui tothom farà la seva, tothom està atabalat. Ningú vol pensar en política, per què? És avorrida. I és que el Caudillo ho va deixar tot “atado y bién atado”.
P.D: No vull sentir que era una República sense republicans. O és que es mantenen sistemes polítics sense que hi hagi gent que els recolzi?
Perquè l’enquesta no es perdi en el temps
Contra tot pronòstic, hi ha hagut un vot en a favor de la intervenció estatal. Algú vol dir qui ha sigut??? Perquè després ens acusin que no hi ha pluralitat...
Esteu a favor que el govern destini 9.000 milions d’euros per a salvar CCM?
SI
1 (9%)
NO
10 (90%)
Morir matant o el retorn dels matins cara al sol
És curiós com la ràdio dels bisbes faci fora a l’home que li ha donat més audiència de llarg en els últims anys. L’home que ha fet que la gent escoltés aquesta ràdio, fins i tot aquells que no comparteixen les seves idees. Gent com jo sense anar més lluny. Això, si no recordo malament, només ho havia fet José Maria García en els seus bons temps, el butanito. L’home que va fer anar de cul a tota la direcció de la ràdio com sembla que ara ho ha fet Jiménez Losantos, convidat a canviar de programa i acompanyar a les nits a César Vidal a les nits.
Et pot agradar més o menys. Pot caure millor o pitjor; però no li treurem cap mèrit. Jiménez Losantos ha tingut el mèrit de mantenir una mentida dia si dia també durant 4 anys. Proveu de mentir sobre alguna cosa durant dos dies, veureu que us costa. Veureu com al final caureu. Ell no. Ell i Pedro J. fins al final amb l’àcid bòric i ETA a l’11 M. Només les eleccions del 2008 que van tornar a ratificar a Zapatero el van fer callar un xic. Només un xic.
Jiménez Losantos morirà matant. Utilitzant el verí de la paraula. Mantenint la tensió a través de les ones, els blocs o la televisió. Losantos és molt Losantos i marxarà amb Pedro J. Ramírez i amb Esperanza Aguirre allà on el portin. No patim per ell. Des de allà tornarà a revifar la Espanya esquizofrènica. Les dos Espanyes. Tornarem a l’Espanya en blanc i negre. Tornarem a pensar que la Guerra Civil torna a esclatar avui mateix. Tornaran, no ho dubteu, els matins cara al sol.
sábado, 11 de abril de 2009
lunes, 6 de abril de 2009
viernes, 3 de abril de 2009
Festival del Cajón y la sinrazón
La culpa la tenen els polítics d’aquest país, i indirectament per tant, nosaltres. Davant aquesta actuació jo preguntaria a més d’un: Per què polítics de partits com ERC o ICV es queixen de les corrides de toros, a part de per altres continguts, perquè són un símbol espanyol? No tinc realment res a favor de les corrides de toros, però o tots moros o tots cristians. Per què no es queixen ara quan un bailaor flamenc està a punt d’actuar a un recinte tant important i amb una càrrega nacionalista com és el Palau de la Música?
Cal recordar a més, que a part de ser un bailaor de flamenc, aquest “senyor” va atropellar a una persona matant-la. Cal recordar que aquest “senyor” després de matar-la no la va socórrer. Cal recordar que aquest “senyor” no tenia ni tan sols carnet de conduir. I per últim recordar que aquest “senyor” va voler enganyar la policia assegurant que qui conduïa el cotxe era el seu germà i no ell. Crec en part amb la reincerció social, però actuar al Palau de la Música requeriria (fins fa poc era així) el llistó més alt a nivell artístic i personal.
L’últim que perd un país és la dignitat, i Catalunya, gràcies als seus dirigents, fa temps que la va perdre.
jueves, 2 de abril de 2009
Perquè ho tinguem en compte a l’hora d’escriure
“Un punt de vista compartit per molts periodistes de mèrit és que el “diari” és una cosa que “es perd”. Tant li fa una errada (informativa, gràfica, tipogràfica, gramatical). Un altre número substitueix l’endemà a l’anterior. Dimecres ningú recorda ja el diari de dimarts. Error. Error funestíssim. És tota la desfeta del periodisme actual. Puix que al nostre entendre un diari, com un poema, s’ha de redactar, compaginar, imprimir pensant amb els nostres successor d’ací a dos segles. ( No discutirem ara la mala qualitat del paper i tinta que impossibiliten etc.) d’ací a cent anys, d’ací a dos-cents, serem judiciats pels nostres diaris! Cada número nou del diari hauria d’ésser considerat com un llegat que fem a l’eternitat.”
(J.V. Foix a La Publicitat, 31-III-1932).
miércoles, 1 de abril de 2009
70 anys després: España antes roja que rota!
Així anunciava, Francisco Franco, tal dia com avui de fa 70 anys el final d’una guerra civil espanyola que seria el preludi d’una guerra mundial que esclataria uns quants mesos més tard.
Aquella guerra, com totes, va comportar l’aparició de vencedors i vençuts. De alabats i senyalats. Tot i que ja feia temps que es parlava de les dos Espanyas, la dels rojos i la dels altres, la realitat era que n’hi havia més de dos. El desenllaç de la guerra, la postguerra i evidentment els 40 anys de franquisme que no van deixar aixecar al cap ni als vençuts ni als fills dels vençuts i va acabar per simplificar Espanya en dos. Segurament per allò que la guerra ho simplifica tot.
Tot i que semblava una simplificació de l’Estat espanyol 70 anys després las dos Espanyes estan més vives que mai. No hi ha prova més clara que veure el mapa electoral després d’unes eleccions generals. Una Espanya en blau i una Espanya en vermell. Tot i que la transició va confirmar allò que tothom sabia, que els nacionalismes perifèrics no tenien la força per independitzar-se, també va confirmar que tant Euskadi com Catalunya serien claus per a una estabilitat de la democràcia. Ara podem afirmar que aquests anys han estat un petit parèntesi i que els nacionalismes perifèrics, no l’espanyol, tornaran a passar gana.
Dos colors dominen per fi, Espanya. El vermell i el blau. Precisament el que ells volien. El primer pas va ser l’arribada dels socialistes al poder a Catalunya i precisament avui s’ha firmat el pacte entre PP i PSOE per confirmar que Patxi López serà el pròxim Lehendakari durant 4 anys amb l’ajut d’una Llei de Partits nascuda per això, fer fora els nacionalismes a Euskadi.
Enrera queda l’oblit que PP i PSOE no es puguin veure, queden enrera les diferències a la hora d’articular l’estat, les diferencies a la hora d’entendre el paper de l’Església. Enrera queda el paper que han tingut partits com CiU o PNV alhora d’articular l’estat espanyol. Tot queda enrera i no es té memòria. Tot sigui per el poder. I setanta anys després de que s’enfrontessin aquelles diferents Espanyes es confirma la vella i rància frase de: España, antes roja que rota.