Des dels darrers anys, no passa cap setmana sense que no hi hagi mals rotllos. Cada paraula, cada frase, cada explicació pot sonar o arribar distorsionada. Sembla un constant puteig. I mutu. Ara un estira més per aquí, ara l'altre cedeix una mica per allà. I viseversa. Els diàlegs es transformen, a vegades, en baralles. Dialèctiques, per sort. Però sempre un ha de cedir més que l'altre...i sovint, per no dir quasi sempre, toca agenollar-se perquè ens envaeix el sentiment de culpabilitat, perquè potser ens hem passat... o perquè ens acusen d'haver-nos passat.
I és que la relació de Catalunya amb Espanya, sembla la d'un matrimoni que no acaba de decidir-se mai. Bé, si: una part de la parella sotmet l'altra i no deixa fer. Això és evident. I així està siguent des del moment històric en què la Corona catalanoaragonesa i la castellana es van casar. I ha passat molt de temps des de llavors, molta història, i ara no toca repassar allò que tots ja sabem. Però si cal remarcar que sempre hi ha la mateixa víctima, i aquesta és Catalunya.
Sempre he pensat que s'ha de deixar fer a la família, a la parella, als amics, als coneguts...a la vida. I si et demanen consell o ajuda i pots oferir-te, doncs endavant. Però també he pensat, òbviament per la mateixa raó, que recípocrament vull el mateix. I aquí és quan no entenc la hipocresia i la falsedat d'Espanya. No podem fer res sense el seu consentiment, en aquestes alçades del segle XXI. Sembla que tots hem evolucionat, o la gran majoria, individualment i col.lectivament... Menys la idea d'Espanya, aquesta xarxa plena de bancs de peixos feta de "remiendos", com dirien els pescadors. Quan no és la llengua, és la política, l'economia, la cultura, l'esport i, a més, l'art religiós...sempre hi ha quelcom. I sempre hi sortim perdent.
I potser ara és el moment que arribi el divorci. Amistós, com no. Aquest és un matrimoni d'una parella vella, que potser es va estimar al principi, encara que deixeu-me que en dubti, sabent que, sobretot abans, els enllaços eren de conveniència. Aquesta és una parella que no es suporta des de fa molt. Aquesta és una unió on la víctima ha deixat clàrament constància del cansament acumulat al llarg de molts anys, tants anys... I potser ara és el moment de dir prou, mitjançant els nostres advocats, els polítics, i nosaltres mateixos, el poble català. Potser ara és el moment de posicionar-se, que els nostres representats ensenyin totes les seves cartes i dir amb valentia i amb el cor a la mà: Deixin's fer, que nosaltres els deixarem fer.
Estem inspirats en fer metàfores eh Pius XII!!! L’hospital, el matrimoni... quina serà la propera? Felicitar-te un altre cop per el teu escrit. El teu perfil és, sens dubte, la metàfora.
ResponderEliminarDesgraciadament, jo sóc més pessimista que tu i no crec que el s’acosta el divorci. Auguro més aviat el contrari: creixerà l’opressió per part del varo espanyol i nosaltres, que juguem el paper de la dona, callarem i ens continuarem baixant els pantalons. Quan un matrimoni comença sense amor és impossible que aquest sentiment neixi al cap dels anys. Els únics sentiments que augment diàriament son l’odi i el rebuig a tot lo espanyol.
No perdré mai l’esperança que algun dia arribarà el divorci però, no crec que serà un divorci amistós. Espanya mai acceptaria aquest tipus de divorci. És qüestió d’acceptar-ho així podrem jugar millor les nostres cartes.
Si, si...deu ser la primavera que m'inspira en fer metafòres. Gràcies, Dorian!!!
ResponderEliminarNo crec que sigui un tema d'optimisme o pessimisme. Estic d'acord amb tu que la dona, Catalunya, seguirá patint més en un futur. Però crec que ara que venen els temes calents com l'Estatut, e finançament, els traspassos de rodalies i aeroports, el dard del PP contra el català una vegada més, la LEC, i un llarg etcètera... i si això ho sumem amb la crisi i a la debilitat del govern estatal, tenim l'oportunitat per plantejar-ho seriosament al poble català. Encara que sigui per obrir més ments d'aquelles que dubten.
Estic d'acord que Espanya no acceptaria mai una sortida amistosa, però l'esperança no es perd mai...
Desgraciadament res d’això activarà l’adormida societat civil catalana. Ja en tenim prou amb les finals del Barça i la salvació de l’Espanyol. Però no oblidem que la final de demà la perdrem; alguna alegria se’ls hi ha de donar als bascos després d’imposar-los un Lehendakari socialista...
ResponderEliminar